search

BLOG

Subscribe to us and get update information from COVNA

Het verschil tussen enkelwerkend en dubbelwerkend (pneumatische actuator)

Blog,Valves Study | May.11.2021

Pneumatische actuator, die perslucht gebruikt om klepschakelaars aan te drijven of de stroming van media te regelen. Ze worden ook luchtbediende of pneumatische apparaten genoemd, die meestal in combinatie met kleppen worden gebruikt.

 

Dubbelwerkende pneumatische aandrijving:

Simplyput, dubbelwerkende cilinders hebben zowel een A- als een B-poort.

Dit betekent dat olie de cilinder binnenkomt via poort A en de zuiger naar beneden duwt. Wanneer het bedieningsorgaan vereist dat de zuiger wordt teruggetrokken, wordt de olie overgebracht naar poort B en vervolgens wordt de zuiger omhoog geduwd.

Dubbelwerkende cilinders gebruiken hydraulisch vermogen om uit te schuiven en in te schuiven. U kunt beoordelen of de cilinder dubbelwerkend is door het aantal poorten te controleren. Zie onderstaande figuur als voorbeeld.

double-acting pneumatic valve

Double acting pneumatic valve

In algemene arbeidsomstandigheden is dubbelwerk populairder. Dubbelwerkende cilinders hebben geen veerretourfunctie, dus de kosten zijn lager dan bij een enkelwerkende pneumatische actuator.

 

Enkelwerkende pneumatische aandrijving:

Een enkelwerkende cilinder heeft daarentegen een A-poort om de zuiger naar beneden te laten draaien door druk van de pomp, maar teruggetrokken door een interne veer.

Zie onderstaande figuur als voorbeeld.

Single-acting pneumatic actuator cylinder

Single-acting pneumatic actuator cylinder

 

Enkelwerkende cilinder wordt veel gebruikt in gevaarlijke werkomstandigheden. Het kan brandbaar gas of ontvlambare vloeistof transporteren, zoals weergegeven in de afbeelding. Wanneer de gasbron wegvalt en er zich een noodsituatie voordoet, kan de enkelwerkende pneumatische actuator automatisch worden gereset. Minimaliseer het risico en dubbele actie is over het algemeen niet eenvoudig te resetten.

Een dubbelwerkende cilinder heeft pers- en trekkracht en wordt doorgaans bediend met een joystick. Een enkelwerkende cilinder heeft alleen perskracht.


--- END ---

whatsapp
email
go to top